Kongebloggen

Kongebloggen

Om Kongebloggen.

Denne bloggen handler om miljøet, menneskene og historien rundt Nøsteboden i Bergen. Hvor langt tilbake i historien vi tilslutt kommer vet vi ikke. I første omgang vil vi konsentrere oss om hva som skjer i Nøstegaten 39 - 41 - 43 - 45 og 45b som er Norges eldste sammenhengende husrekke. Men den handler også om Nøstetorget 8 som er endel av Helt Konge prosjektet på Nøstet. Det vil også dukke opp historier og relatert stoff fra omkringliggende områder.

En fasinerende kunst.

KongeriketPosted by Dag-Geir 12 Aug, 2010 20:39

En "Konge" og hans fjell.

Bilde er malt av Laurie Grundt, kunstneren som i januar 2010 vendte hjem til Bergen fra Christiania. Etter å ha ”forlotte” Bergen i 36 år er han nå i gang med å male sine bilder nede på Nøstet i Norges eldste husrekke, sammen med sin lærling Camilla Birkeland. En husrekke som en nå er i full gang med å sette tilbake til fordums prakt, som kan dateres tilbake helt til det 1600 århundre. Der nede på Nøstet i ”Helt Konge” er kunstmaleren Laurie Grundt en av ”Kongerikets” aktive brukere. Der i hans atelier kan også vi andre brukere beskue en del av hans kunst. En del av hans bilder kan beskues og kjøpes av de fleste, på andre siden av gaten til ”Helt Konge” i selveste Nøsteboden.

Det er fascinerende å se en del av den kunsten han har skapt, og som han fortsatt skaper selv i en alder av 86 år. Den gamle kunstner griper fortsatt det som foregår i tiden, noe som akkurat dette bilde viser i aller høyeste grad. Ja bilde spruter av virilitet i keiser Stolten Berg nye klær, samtidig som han slumrer hen i sin selvsikkerhet. Hans kraftige og faste tak holder begjærlig på det som er hans, som ham alene bestemmer over, og kanskje tenker han ”Du må ikke komme her, og kommer her”.

Maktens begjær er mye større enn vi som ikke er en del av den kan forstå. En makt som tilslutt kan spise opp et menneske innenifra omtrent som en kreftsvulls, uten at en egentlig forstår hva som foregår. Når en til slutt har hatt makten lenge nok så tror en at en eier alt, og kan gjøre hva en vil uten å ta hensyn til andre. Derfor er det viktig for de fleste som sitter med makt å snu seg, ja se på seg selv fra utsiden, så en ikke glemmer at en er der for å tjene, ikke for å bli betjent. Noen vil aldri forstå hvor viktig det er å lytte til det andre sier i stedet for bare å prate, og syntes at det en selv sier er så fantastisk. Det å lytte til andre er en kunst og en nødvendighet for de aller fleste, selv om ikke alle vil forstå det.

Til slutt sitter mange av disse maktmenneskene, kanskje ensom og alene, fratatt all makt. En makt som de har bygget hele sin virilitet på, uten hensyn til noen andre enn seg selv. En virilitet som de ellers har glemt hva den skal brukes til, i sin kåthet for mer makt. En virilitet som også kan brukes på menneskene en er glad i og bryr seg om.

Nå er det ikke den gamle kunstner Laurie Grundt som tenker slik. Nei det er undertegnede som via hans bilde får frem slike tanker ved å studere hans bilde. Kanskje det også er meningen til kunstneren, uten at jeg selv vet det. Jo Laurie Grundt er en fremragende maler som kan få tanke gangen i sving til de fleste, ja bare prøv selv ved å ta en tur på Nøstet.

Dag-Geir Bergsvik Knudsen


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.